Tabăra de Fotografie din Cheile Bicazului 2013

La sfârşit de iulie când căldura a pus stăpânire pe oraşe, noi pasionaţii de fotografie ne-am întâlnit din nou în Cheile Bicazului, într- o locaţie de poveste cu un peisaj uimitor, cu munţi semeţi şi brazi înalţi, cu ape repezi  şi reci de munte. Timp de patru zile eram toţi acolo pentru a descoperi cele mai spectaculoase chei din Carpaţi create de adâncirea unui curs de apă în masa de calcare și conglomerate mezozoice ale muntelui Hăşmaş.

Tura foto de joi după amiază a fost în jurul Lacului Roşu, un lac de baraj natural în care pot fi văzute încă vechile trunchiuri de copaci ieşind din apă. Având în faţa noastră un peisaj superb  am reuşit să surprindem câteva cadre interesante ale lacului. Aici ne-au fost utile trepiedele  şi  filtrele, mulţumim partenerului nostru  Photosetup pentru reducerile oferite la achiziţionarea acestor  accesorii atât de necesare în astfel de momente.

Răsăritul de vineri l-am făcut de pe Piatra Maria, un loc deosebit de unde se deschide o frumoasă panorama asupra gospodăriilor din Valea Bicăjelului. După o urcare de jumătate de oră ne-am oprit intr-un punct de belvedere şi ne-am aşezat frumos aparatele foto pe trepiede, ne-am montat filtrele şi am aşteptat răsăritul. Ceaţa de dimineaţă a învăluit în mister aceste locuri după care s-a risipit printre brazi odată cu primele raze ale soarelui.  Florile si iarba plină de rouă străluceau în lumina răsăritului astfel că am reuşit să punem în practică şi fotografia macro.

Apoi am mers la fotografiat cascadele printre stânci masive şi ape repezi de munte, locuri ascunse de lume şi mai puţin cunoascute. După o coborăre în şir indian cu peripeţii vuietul cascadelor produs de apele repezi care lovesc stâncile ne-au îndreptat paşii către cele mai frumoase căderi de apă din Cheile Bicazului. Aici am poposit fiecare pe câte o piatră încercând să găsim cele mai bune cadre. Razele de soare străbăteau cu greu coroana bogată şi înaltă a brazilor. Muşchiul de un verde crud acoperea în mare parte pietrele de pe marginea râului şi din pădure contribuind la frumuseţea inegalabilă a peisajului din aceste locuri.  După amiaza de vineri ne-am petrecut-o pe Şaua Ţifra, aici ne-am căutat subiecte pentru fotografia macro, mai ales ca am avut la dispoziţie prin partenerul nostru Nikon mai multe obiective macro care ne-au fost foarte utile în aceste momente.

Sâmbătă dimineaţă la ora albastră am mers să fotografiem de pe malul Lacului Roşu. Cu expuneri lungi şi momente de aşteptare am reuşit să realizăm nişte fotografii deosebite. Ceaţa se plimba misterioasă deasupra apei formând o atmosferă magică, iar în acel momente lacul era mai frumos ca niciodată. Aventura foto a continuat sâmbătă cu o drumeţie în satul Bârnadu, un cătun pitit sub vârfurile Ciurgăului, pe culmea ce separă bazinele Şugăului şi Bardosului. Pentru a ajunge la satul dintre munţi am mers pe o potecă ce străbate culmea care urcă pe dreapta valea Şugăului şi apoi pădurea. Cu puţin efort şi însoţiti la tot pasul de peisaje uimitoare care te invitau să le fotografiezi am ajuns în Bârnadu, o adevărată oază de relaxare, ferită de fluxurile de turişti gălăgioşi. Aici te întâmpină plaiurile verzi, tăiate de garduri, case tradiţionale de munte şi multe animale la păscut. Am intrat curioşi în câteva gospodării unde am găsit interioare tradiţionale păstrate cu sfinţenie de bătrânii satului. Portul popular încă se mai păstrează în această zonă iar tradiţiile sunt la loc de cinste. Am fost invitaţi în gospodăria unui sătean care ne-a primit cu plăcinte poale-n brâu coapte pe plită şi cu lapte proapăt de vacă. A fost un popas pe cinste, ne-am bucurat de ospitalitatea acestor oameni şi am aflat multe lucruri noi despre sat, despre tradiţii şi obiceiuri, despre viaţa omului la munte. Spre seară ne-am întors la hotel unde am discutat şi editat pozele pe care le-am făcut în acea zi.

Duminica am dedicat-o listării celor mai frumoase fotografii. Cu ajutorul partenerului nostru Epson am avut posibilitatea să listăm câte 2 fotografii  de participant. După discuţii intense ne-am hotărât ce vom lista şi astfel strânşi în jurul imprimantei asemeni unor copii curioşi aşteptam liniştiţi să vedem cum ne-au ieşit fotografiile. Bucuroşi ne-am făcut o poză de grup cu fotografiile noastre să avem o amintire ale acestor momente haioase.

Aventura foto din Tabara de Fotografie s-a terminat pe pontonul de la Lacul Roşu unde ca un adevărat  grup de prieteni ce am devenit după aceste zile, ne-am apucat de mâncat kurtos kolacs şi de făcut planuri pentru următoarea tură foto care va fi in perioada 6-8 septembrie in Tara Moţilor.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Un raspuns la Tabăra de Fotografie din Cheile Bicazului 2013

  1. Valentin says:

    Fotografii absolut superbe ! Ce minunat este ca exista oameni pe care ii uneste o pasiune uimitoare : fotografia !
    Felicitari Toma Bonciu !

Lasa un comentariu

Social Links

Toma Bonciu pe Youtube

Toma Bonciu pe Facebook

Workshopuri foto in perioada urmatoare