Notiuni de baza in fotografia de peisaj: Compozitia – Episodul 3

Dupa ce am discutat despre importanta subiectului in fotografia de peisaj e momentul sa vorbim foarte pe scurt despre compozitie. De ce foarte pe scurt? Pentru simplul motiv ca discutiile despre compozitie in fotografie sunt extrem de stufoase si oricum in toate filmele la inceputul cadrului vom discuta despre compozitie. Asa ca iata cateva lucruri de baza in ce priveste compozitia in fotografia de peisaj.

Subiectul in acest gen fotografic nu ocupa tot cadrul, asa cum se intampla la fotografia de portret. Aici compozitia trebuie sa ofere acea calatorie de descoperire a subiectului … si aici intervine acel prim element si anume “planul apropiat”. In cele mai multe cazuri acela este locul unde poti “prelua ochii privitorului” si poti face introducerea in cadru urmand apoi ca restul compozitiei sa sustina subiectul. De fapt acesta este si modul in care apreciezi o compozitie buna fata de una proasta: o compozitie buna intotdeauna va sustine si va pune in valoare subiectul pe cand una proasta nu va sustine nimic sau va sustine un element ce nu are nici o valoare in acea fotografie.

Compozitia ajuta la crearea unui echilibru vizual si pe langa toate regulile geometrice trebuie sa stiti ca ochiul uman sesizeaza mai intai intensitatile luminoase, contrastele si petele de culoare. De aceea din cele mai vechi timpuri pictorii aveau intotdeauna nori pe cer iar daca subiectul era deschis ca tonalitate era plasat pe un fundal mai inchis si vice versa: totul este un joc al contrastelor si separatiei.
Cea mai importanta regula de compozitie pe care trebuie sa stii cand sa o folosesti si cand sa o incalci este regula treimilor. Cel mai adesea o poti incalca in cazul cadrelor minimaliste sau a reflexiilor. Si un alt aspect important, inainte de final este sa aveti in vedere ca ordinea si formle geometrice pe care le-am invatat la scoala (triunghiul, cercul, ovalul, dreptunghiul, rombul) duc la compozitii puternice.

Cam asta a fost pe scurt ce am avut sa va spun despre compozitie in fotografia de peisaj. Va invit sa vizionati filmul, sa va spuneti parerea si sa va inscrieti la canalul de Youtube pentru a primi filmele imediat ce le-am postat.

[spider_facebook id=”1″]

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Lasa un comentariu

Social Links

Toma Bonciu pe Youtube

Toma Bonciu pe Facebook

Workshopuri foto in perioada urmatoare