Workshop de Sanziene in Bucovina – Iunie 2014

Bucovina este locul unde tradiṭiile de Sânzâiene încă se mai păstrează. Astfel că, ne-am adunat în număr cât mai mare că să asistăm la datinile şi superstiţiile străvechi care încă se păstrează în satele româneşti cu ocazia acestei sărbători. Ne-am întâlnit cu toṭii joi pe la prânz după care am plecat să prindem apusul  într-o poiană de lângă o gospodărie tradiṭională bucovineană. Aici ne-au întâmpinat un grup de copii care îmbrăcaṭi conform tradiṭiei în cămăṣuṭe de bumbac ṣi purtând pe cap coroniṭe de flori ne-au introdus prin jocurile lor în aura de poveste a acestei sărbători. Am avut cu toṭii ocazia să simṭim alături de aceṣti copii această sărbătoare care stă sub semnul credinţei în vremuri mai bune, în bunăstare şi noroc, toate posibile cu ajutorul Sânzienelor.

Vineri a fost ziua dedicată unei ture foto pe la meṣterii populari din Bucovina. Am mers în gospodariile ṣi atelierele a patru meṣteri populari care prin lucrările lor ne-au oferit o parte din frumoasele ṣi interesantele tradiṭii populare păstrate ṣi acum în satele bucovinene. Ne-au încântat nespus ouale încondeiate cu multă dibăcie ṣi răbdare în motive tradiṭionale de către o localnică meṣteră la încondeiatul ouălor. Am urmărit cu atenṭiei doi meṣterii în prelucrarea lemnului ṣi ne-am înghesuit în atelierul unui fierar să surprindem în cadre cum se fac potcoavele. Apusul l-am fotografiat pe dealuri, prin fânetele necosite pline de flori ale localnicilor de unde am avut ocazia să surprindem peisajul de vara tipic bucovinean.

Sâmbătă dimineaṭa ne-am dus să fotografiem răsăritul de pe Rarău. Ceṭurile dimineṭii ne-au cam încurcat un pic planurile dar până la urmă am reuṣit să surprindă câteva cadre interesante cu răsăritul acelei zile. Apoi, a urmat tura foto de peisaj când am avut ocazia să hoinărin pe dealurile din Pojorâta, să admirăm vârfurile Adam ṣi Eva dar ṣi specii mai rare de flori. Apusul l-am fotografiat dintr-un punct de belvedere de la Sadova, am reuṣit să fotografiem florile din poiană în contralumină dar ṣi ultimele raze ale soarelui din acea zi.

Duminică dimineaṭă am fost la fotografiat mocăniṭa Huṭulca, am asteptat-o în cele mai frumoase locuri prin care aceasta trece ṣi am reuṣit să surprindem cadre inedite cu traseul ei. În toate cele patru zile ne-am desfătat la pensiune cu cele mai alese bucate tradiṭionale ṣi ca de fiecare dată am felicitat bucătăreasa pentru bunătăṭile pe care ni le-a gătit.

Tura foto din Bucovina a fost ca de fiecare dată o plimbare fotografică printre traditii, meṣteṣuguri, peisaje ṣi istorie a acestor minunate meleaguri.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Lasa un comentariu

Social Links

Toma Bonciu pe Youtube

Toma Bonciu pe Facebook

Workshopuri foto in perioada urmatoare