Aceste doua elemente sunt extrem de importante, din punctul meu de vedere, in obtinerea unor fotografii de o calitate superioara. Vizualizarea este intr-un fel echivalentul planificarii si este un proces ce implica doar ochii fotografului, nu si aparatul foto. Este o incercare de a vedea cu ochii mintii, mai mult, rezultatul final. Acest proces va ajuta sa evoluati ca si fotografi pentru simplul motiv ca va concentrati mai mult pe realizarea unei fotogragrafii fara a avea grija de setari tehnice si aparatul foto. La un moment dat acest proces devine unul instinctiv si va garantez ca acel moment este un nou inceput in fotografiile voastre.
Despre post procesare sau editare am vrut sa imi spun parerea pentru ca acest subiect naste cele mai multe controverse. Restul ideilor le las pentru film si va invit sa va spuneti parerea in comentarii mai jos.
5 Comments
Acest filmuleţ m-a învăţat să devin mai tolerant. Există loc pentru toată lumea în domeniul fotografiei, dar parcă nu-mi vine să spun că Toma Bonciu, care a cărat aparatul foto şi trepiedul, plus camera video, în vârful unui deal pentru a fotografia o stâncă, este mai puţin talentat decât cineva de pe facebook, care a postat astăzi o fotografie cu un tip în costum, făcută pe plajă, pe care apoi, prin editare, a făcut-o să pară că a fost făcută într-un pustiu. Post-procesarea accentuată, după părerea mea nu înseamnă artă fotografică, ci, eventual, arta tehnică, arta de a folosi photoshopul. Cu programele de editare pot fi obţinute imagini superbe, dar care, cred eu, nu mai pot fi numite fotografii.
Intotdeauna voi sustine exprimarea artistica a fiecarui artist fotograf atata timp cat o poate justifica. O voi sustine si respecta. Fotografiile au fost editate de la inceput cu tehnici noi si avansate pentru fiecare era in parte … si cum toate celelalte arte au evoluat, acelasi lucru s-a intamplat si cu fotografia … tocmai asta, cred eu, este si partea frumoasa: aceasta transformare odata cu trecerea timpului.
Poate cand voi fi batran si cu parul alb ma voi uita la tinerii fotografi asa cum bunicii se uitau la mine si la muzica pe care o ascultam iar editarile de azi vor fi considerate clasice si lipsite de imaginatie 🙂 … cine stie
Ceea ce am incercat cu acest filmulet a fost sa determin pe cei pasionati de fotografie sa se gandeasca mai mult la propria fotografie si mai putin la altele 🙂
Mersi de comentariu
Am in draft (cam de prea mult timp)o schita de articol chiar despre editare / postprocesare … acest videoclip imi da imboldul necesar pentru a finaliza acel articol.
Multumesc !
Foarte interesant si util pentru cei care nu au reusit inca sa ajunga la Workshopurile dumneavostra. Multumesc!
Mulți dintre cei ce se ocupă de fotografie confundă fotografia de reportaj (fotojurnalismul)cu cea artistică. Postprocesarea fotografiei începe din momentul în care fotograful a scos aparatul din geantă, a montat un anumit tip de obiectiv, a ales un anume timp de expunere, o anumită diafragmă etc. Fotografia, comparativ cu alte domenii ale artelor, a intrat curând în „clubul” domeniilor artistice beneficiind de instituțiile artei (galerii, muzee, universități etc). Arta foloseşte semene, simboluri, concepte şi, acum, mai mult ca oricând, artistul transmite un mesaj sau o atitudine. Noile medii şi producţii artistice, fără o minimă educaţie în domeniu, fac greu de asimilat limbajul artei. Fotografia, văzută ca domeniu al artelor, nu a fost supusă discuției despre declajul funcțiilor estetice ale imaginii pentru simplul fapt că, în mod artificial, imaginea fotografică este legată de realitate, conferindu-i-se rolul de a surprinde o situație ce trebuie transmisă altora. Imaginea, din punctul meu de vedere, este valoroasă(mă refer la cea fotografică) nu prin modul cum a fost obținută, ci dacă ea de rămâne imprimată în mintea publicului.