Filtrele joacă un rol extrem de important în lista de accesorii din genta unui fotograf de peisaj. Ca și listă simplă a acestor filtre avem: polarizare circulară, graduale ND și ND-uri de 6 și 10 stopuri.
Ca și remarcă valabilă pentru orice filtru este bine să investești din prima în filtre de calitate (link afiliat) pentru că pe de o parte filtrele ieftine generează aberații cromatice ce afectează calitatea tehnică a unei fotografii iar apoi dacă ai grijă de ele, filtrele le cumperi o singură dată … de ce să nu iei din prima ceva de calitate.
Filtrul de polarizare circulară: este recomandat să iei versiunea slim pentru obiective wide (la obiective tele poți merge și pe varianta normală și mai ieftină). După părerea mea filtrele slim au o contrucție mai buna și inelul se rotește mai fin și mai ușor.
Filtrele graduale ND sunt folosite pentru a compensa o zonă cu o expunere diferită ca și luminozitate: de exemplu cerul prea luminos la răsărit sau apus. Aceste filtre vin în variante de 1, 2 sau 3 stopuri si sunt graduale hard sau soft. Cei de la Lee au și un astfel de filtru de 4 stopuri. Recomandarea mea este să luați gradualele soft pentru că pot fi folosite cu succes în situații mult mai diverse față de cele hard care se pretează numai atunci când orizontul este drept (pe câmpii sau la peisajele pe mare).
Filtrele ND sunt cele mai scumpe si dacă vă zgârciți aici faceți o mare greșeală pentru că la expuneri lungi un filtru prost generează shiftare de culoare și neclaritate. Eu personal folosesc NDuri de 6 și 10 stopuri de la Lee. 10 stopuri este util în cursul zilei când luminozitatea soarelui este mare iar cel de 6 stopuri este perfect în zilele înnourate sau la răsărit și apus.
Vă las cu filmul acum. Dacă aveți întrebări dați un comentariu și vorbim … și nu uitați să vă înscrieți la canalul de YouTube 😉
6 Comments
Multumesc pentru raspunsul prompt. N-as vrea sa devin plictisitor cu subiectul asta, dar sint cam dezorientat. Filtrul meu arata asa :
http://s411.photobucket.com/user/fconst2004/media/D71_0693_zpsdsxooo1n.jpg.html?sort=9&o=6
Oare cum ar trebui sa arate sau cam cit ar trebui sa coste ca sa scap de problema asta ?
Eu folosesc Filtru Hoya HD Polarizare Circulara (PRO-Slim) pe 77mm. In claritatea unei imagini conteaza calitatea obiectivului si apoi a filtrelor din fata obiectivului. Daca obiectivul nu e unul foarte bun atunci in combinatie cu orice filtru va pierde din calitate mai ales pe focalele lungi prin faptul ca nu va putea sa focalizeze exact sau alte mici probleme.
As avea si eu o intrebare referitoare la filtrele de polarizare circulara;
Am folosit un filtru Hoya 77 mm si mi se pare ca la focale lungi imaginea devine neclara. De exemplu, la 300 mm e foarte vizibil, pe cind la 24 mm nu prea se simte. Intrebarea e daca e ceva obisnuit pentru orice filtru de polarizare, sau Hoya nu prea se comporta corect ?
Obiectivele sint Nikon 18-300 f3.5-5.6, respectiv Tokina 12-24 f4, folosite la focala maxima, full manual, ISO 100, f9.
http://s411.photobucket.com/user/fconst2004/media/24%20fara_zpsq3nn2qnx.jpg.html?sort=9&o=0
Am notat “fara” imaginile fara filtru, “pol” pe cele cu filtrul rotit in pozitia in care polarizeaza si “xpol”, pe cele cu filtrul rotit intr-o pozitie in care nu polarizeaza.
Multumesc.
Filtrele, de orice tip, afecteaza calitatea imaginii daca nu sunt de calitate. In cazul tau pare sa afecteze destul de mult: eu folosesc tot Hoya dar nu mi s-a intamplat sa observ asa ceva (e drept ca sunt variantele mai scumpe si teoretic mai bune)
buna,
nu merge linkul afiliat pentru filtre. e linkul de la f64 grupat cu cel al articolului…
filmul e util, mersi!
Am rezolvat cu linkul. Mersi