5 Sfaturi de baza in Lightroom

Toate editarile mele incep prin a folosi Lightroom asa ca sunt anumite lucruri pe care le fac intotdeauna asupra unei imagini: sunt chestii simple dar care nu trebuie uitate. In acest film va ofer 5 sfaturi de baza in Lightroom.

Sfat 1
Enable profile correction. Este o functie simpla din Lightroom ce rezolva deformarea de perspectiva creata de obiectiv. Tot ce trebuie sa faci este sa bifezi aceasta optiune si de restul de ocupa Lightroom. Sunt si situatii insa cand Lightroom nu identifica obiectivul folosit: poate ai o versiune mai veche si echipament mai nou. In acest caz trebuie sa selectezi manual un alt obiectiv care sa aiba aceeasi plaja focala. Sunt si situatii cand subiectul este cu caracter arhitectural si deformarile sunt vizibile cu ochiul liber. In acest caz daca mai trebuiesc facute mici ajustari intri pe tabul Manual si ajustezi verticalele si orizontalele dupa preferinta.

Sfat 2
Remove chromatic aberration. Aberatiile cromatice sunt cauzate in general de obiective, idiferent cat de bune sau scumpe sunt acestea. Aceste aberatii apar ca linii de contur verzi sau mov. Deobicei pot fi eliminate cu un singur clic dar daca nu se rezolva problma atunci intri pe tabul Color si in functie de culoarea aberatiei tragi de sliderul corespunzator.

Saft 3
Cand editezi e bine sa stii daca modificarile pe care le faci asupra fotografiei produc clippinguri. Poti folosi tasta J pentru a activa avertizarea vizuala pentru aceste clippinguri: rosu pentru alb si albastru pentru negru (foarte utila daca vrei sa faci printuri).

Sfat 4
In cazul fotografiiloe alb negru sunt situatii cand vrei sa obtii un cer intunecat dar daca tragi de sliderul canalului de albastru nu rezolvi problema. Poti crea un filtru gradual si sa folosesti sliderul Blacks pentru a obtine un efect ok fara sa distrugi tehnic fotografia.

Sfat 5
Atunci cand editezi fotografii de peisaj si umbli la contraste sau saturatie padurile vor capata o tenta albastruie. Daca iti place efectul il poti pastra dar daca nu atunci poti tempera intensitatea albastrului din panelul HSL.

Va las cu filmul si daca aveti intrebari sau sugestii dati un comentariu … si nu uitati sa dati un share la articolul acesta si sa va abonati la canalul nostru de YouTube!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Lasa un comentariu

Social Links

Toma Bonciu pe Youtube

Toma Bonciu pe Facebook

Workshopuri foto in perioada urmatoare