Am încheiat în acest weekend un nou workshop pe Ceahlău și ca de fiecare dată peisajele au fost superbe iar oamenii minunați. Muntele atrage întotdeauna oameni faini alături de care fotografiezi cu plăcere dar te și distrezi la maxim. Am trecut prin toate: frig, ploaie, ceață, tunete, fulgere, lapoviță, grindină, ninsoare, vânt, soare, căldură și în final cu toții ne-am întors puțin altfel 🙂 Vă las cu filmul de making of: fotografiile realizate la workshop sunt la finalul filmului 🙂 (vedeți și părerile participanților la workshop postate sub film).
Părerile participanților la acest workshop
Emil Lazăr
Workshopul organizat de Toma Bonciu în Ceahlău a reperezentat o dovadă în plus a faptului că un fotograf pasionat este creatorul unor imagini care trec granița realității pentru a-l conduce pe privitor într-o lume magică. Activitățile fotografice au fost dinamice și pline de provocări având posibilitatea să fotografiez peisaje foarte frumoase și momente spectaculoase. Dacă sunteți pasionați de fotografie și sunteți dornici de noi provocări vă recomand cu încredere workshop-urile organizate de fotograful Toma Bonciu. Pe lângă experiența fotografică, în cadrul acestei activități am întălnit oameni foarte faini, pasionați de fotografie și mereu bine dispuși. Felicitări Toma pentru disponibilitatea de care ai dat dovadă pentru a-mi din experiența și talentul tău artistic. Sunt sigur că ceea ce am învățat pe parcursul acestei întălniri îmi va fi de un real folos în dezvoltarea mea ca fotograf.
Cosmin Cîrstea
Ceahlaul s-a lasat descoperit destul de greu la inceput. Am trecut prin ploaie, trasnete, piatra, ceata si ninsoare pina la mult asteptatul soare. Care a aparut intr-un final si ne-a rasplatit cu lumina perfecta. Gasca de nota 10, Cabana Dochia incapatoare, iar Toma un tip misto. Am venit la Tura din Ceahlau special sa stau de vorba cu Toma, sa invat partea legata de folosirea filtrelor in fotografia de peisaj si, bineinteles, sa merg pe munte. In patru zile, le-am facut pe toate. Daca iti plac muntele si fotografia, nu mai sta pe ginduri, fa-ti bagajul si mergi cu Toma Bonciu la o tura foto prin locurile lui tainice. Merita! Daca inca stai pe ginduri intra pe FB: babicu.ro si convinge-te!
Mihaela Burlacu
In urmă cu vreo doi-trei ani, mi-au atras atentia două fotografii de la cabana Dochia, din Ceahlău. Erau semnate de Toma Bonciu, despre fotografia căruia am aflat apoi destul de multe lucruri de pe internet( fotografii de peisaj și concept, articole, sugestii, recomandari, sfaturi despre fotografie). Cum de obicei nu ascult părerile păreriștilor, ci mă lămuresc singură cu ochii și cu urechile mele, m-am inscris la workshop-ul din Ceahlău și nu am nici un regret. Omul din spatele aparatului sfințește locul și/ sau fotografia. Să spun că o fost fain de tot e puțin spus!!! Toma îmbină foarte bine explicațiile teoretice cu exemplele practice și cu umorul. E un om ca toți oamenii, cu bune și cu mai puțin bune. Toma nu te învață ABC-ul fotografiei, ci te îndeamnă să simți locul, cadrul, să încerci, să experimentezi, să te joci, să fii tu cel care fotografiază, cu mintea și cu inima, acolo în peisaj. Cine vine cu așteptarea că va învăța să facă fotografii ca Toma Bonciu se înșeală . Nu aparatul în sine face fotografia, ci Omul sau omul. Toma e un organizator atent, grijuliu; uneori e pus pe șotii, scoate tot felul de dume iar apoi se pierde în tăcere, în spatele obiectivului, în peisaj. Deși am urcat Ceahlăul de zeci de ori, de data asta l-am privit și l-am simțit altfel. Nu știu dacă am făcut cele mai grozave fotografii, dar m-am întors acasă mai bogată pentru că am cunoscut oameni deosebiți. Și ca să fiu în asentimentul lor: zilele de workshop au fost o curată ”barosăneală” cu hlizeală și chicoteală ”adecvată”!!! V-am pupat ca pi la Moldova!!! Mulțumesc, Toma!
Vasilică Leuţu
o scurta parere despre workshop: “sunt deja la al 4-lea workshop cu Toma si fara sa exagerez acesta a fost cel mai frumos. Buna dispozitia a celorlalti participanti, locatia, traseele au facut sa fie un workshop de neuitat. Toma, ca si in celelalte intalniri, a fost la inaltime, am primit sfaturi utile, raspunsuri la toate intrebarile pe care i le-am adresat, indrumare in folosirea aparatului, a filtrelor, efectuarea setarilor corespunzatoare, etc. in fiecare seara ne-a oferit exemple de editare foto. pentru un amator ca mine a fost foarte frumos si asta m-a determina sa ma duc si la urmatorul (Cu Mocanita prin Maramureş | 19 – 22 Mai).
Camelia Iordache
Pentru mine workshop-ul de pe Ceahlău a reprezentat o provocare: o provocare fotografică și una fizică. Sunt obișnuită cu Toma (sunt la al șaptelea workshop) care te ajută să privești natura cu sufletul și să transmiți emoția prin fotografie dar de data aceasta a fost altfel. O fi fost Ceahlăul de vină? Sau faptul că Toma ne-a dus și acolo unde doar caprele negre au privilegiul de a se contopi cu infinitul? Nu știu! Știu doar că Toma aduce împreună oameni minunați, iubitori de fotografie, că reușești să te depășești pe tine însuți de fiecare dată, că îți dorești să fii mai bun ca fotograf și ca om și că îți dorești ca reîntâlnirea să fie cât mai curând.
Liviu Florin Codreanu
Mai multe persoane intreaba : “Cum a fost experienta cu Toma Bonciu?”. Cum sa fie … trebuie sa mergi la un workshop cu TOMA BONCIU ca sa vezi cata munca si studiu sta in spatele unei banale poze pentru unii iar pentru altii arta fotografica. Toma este fotograful care a reusit sa traiasca din fotografie intr-o tara plina de “Photografi” care prefera sa copieze de pe net fotografia. Pentru mine workshopul de pe Ceahlau a fost un moment unic in care am invatat o parte din secretele fotografiei de peisaj si un loc in care am legat multe prietenii. Diminetile in care am plecat la lumina lanternelor pentru a prinde momente unice la rasarit si pentru a-mi bucura obiectivul, senzorul aparatului si ochii sufletului au fost unice si magice. Cararile batute pe timp de zi si epuizarea fizica peste care am trecut doar cu recomandarile lui Toma iar la sfarsitul zilei apusul magic care m-a facut sa uit de toata oboseala … cateodata te lasa fara cuvinte. Momentele in care Toma ne arata editarea unui peisaj si vezi ca sunt oameni care chiar daca au la activ poze de peisaj … isi iau notite despre aparatura, incadrare, compozitie si tastele (scurtaturile) necesare pentru o editare corecta. Momentele de destindere in care ne apropiem ca si oameni, nu doar ca fotografi. pentru mine este al doilea tur pe Ceahlau si al patrulea workshop cu Toma Bonciu si cred ca voi reveni la Workshopurile lui. Si sa termin in nota acestui workshop … Am avut experienta unor zile cu zapada, ceata, vant, soare, la km 0 a fotografiei de peisaj cu fotografii adecvate pe barosaneala. Multumesc, TOMA BONCIU!